top of page

Acerca de

Eigen Baas
over je Gedachten

De eerste wetenschappelijk bewezen training rond mentaal welzijn voor de lagere school!

‘Eigen baas over je gedachten’ is het eerste Nederlandstalige en wetenschappelijk effectief bewezen preventieprogramma voor de lagere school. In zes klassikale lessen leren kinderen van de 2de graad lager onderwijs hoe ze adequaat kunnen omgaan met hun emoties en gedachten, en waardegericht gedrag kunnen stellen. Ze leren problemen actief aanpakken en werken aan een positief zelfbeeld.

Kinderen leren een heleboel op school maar niet dé belangrijkste vaardigheden om gelukkig te worden in het leven, namelijk hoe om te gaan met mentaal welzijn. In 1994 ontdekte Seligman al dat wanneer kinderen van 10 jaar de vaardigheid van positief denken wordt aangeleerd, de kans op een depressie in de puberteit halveert. In Australië en Amerika worden er dan ook al jarenlang op school preventieve trainingen gegeven om het mentaal welzijn van kinderen te verhogen, en met succes!

Om deze reden heb ik in 2010 onbetaald verlof opgenomen om te onderzoeken of wij deze onderzoeksresultaten konden herhalen op Nederlandstalig grondgebied: de training Eigen Baas over je Gedachten was geboren!

In samenwerking met Hogeschool Thomas More werd deze preventieve training op verschillende scholen gegeven, in combinatie steeds met een controle-klas waarin de kinderen deze lessen niet kregen. De onderzoeksresultaten waren verbluffend: na amper 12 uur les in positief denken kon 80% van de kinderen die de training gevolgd hadden, beter omgaan met hun emoties en gedachten en was hun zelfbeeld significant verhoogd ten opzichte van de kinderen uit de controle-klassen. Uit follow-uponderzoek van een half jaar later bleken deze resultaten te beklijven. 

Redenen genoeg om deze scholentraining breed uit te rollen in Vlaanderen via train-de-trainers voor leerkrachten. Door leerkrachten deze lessen te laten geven in hun eigen klas, kan dit leerproces de rest van het jaar verder ondersteund worden door de klasleerkracht. De kennis wordt geïmplementeerd binnen de school en elk jaar kunnen er terug grote groepen kinderen bereikt worden. De ouders worden uitgebreid geïnformeerd via informatiebladen.

Poster training Wendy.jpg

Onderzoek en nascholing

Uit onderzoek (de Pree, 2012), in samenwerking met Hogeschool Thomas More Antwerpen, blijkt dat deze training een positieve invloed heeft op zelfbeeld en emotieregulatiestrategieën.

Verschillende organisaties namen de train-de-trainer 'Eigen baas over je gedachten!' reeds op in hun opleidingsaanbod, o.a. Thomas More Mechelen, Donche te Vorselaar, CNO Antwerpen en CM Mechelen. En in 2019 werd deze nascholing geselecteerd als Rode Neuzen activiteit waardoor verschillende scholen deze training gratis konden volgen. 

 

 

 

Nieuw!

 

Vanaf heden geeft orthopedagoog en zorgleerkracht Heidi Gorsen, op haar eigen enthousiaste wijze, de train-de-trainer Eigen Baas over je Gedachten. Doelgroep van deze eendaagse nascholing: leraren lager onderwijs 2de graad, zorgbegeleiders, CLB-medewerkers, opvoeders, schoolpsychologen, directeuren en andere geïnteresseerden. Met haar jarenlange ervaring, zal zij hen onderdompelen in een bad van kennis en direct toepasbare, praktische handvatten.

Meer info en inschrijvingen:

https://thomasmore.be/nl/vormingen/leer-kinderen-positief-denken-eigen-baas-over-je-gedachten?redirect=

logo-rodeneuzendag.jpg
Train-de-trainer

‘Je zorgen maken is

de verkeerde kant

op fantaseren’

Loesje

Deelnemend scholen

Deelnemende scholen

Heel veel leerkrachten volgden reeds de nascholing tot trainer 'Eigen Baas over je Gedachten!'. Zij mogen dit preventie-programma op hun school geven. Contacteer de desbetreffende school voor meer informatie.

Bijlagen nascholing

 

Hand-outs voor leerkrachten die de nascholing hebben gevolgd, zijn hier beschikbaar.

Informatiebladen voor ouders van leerlingen die de training hebben gevolgd, kunnen hier gedownload worden.

Om Mr. Happy en Mr. Black helemaal tot leven te laten komen thuis en op school, vind je hier posters, kleurplaten en naaipatronen voor een knuffevan Mr. Happy.

Informatie ouders

Eindelijk nog eens een bijscholing waar ik

met een positief gevoel vertrok!

Enorm inspirerend. Voor mezelf, voor de kinderen

op school én voor mijn eigen kinderen!

Deelnemer train-de-trainer

Contact

 

Op zoek naar een expert voor het uitwerken van pedagogisch materiaal of een auteur voor samenwerkingen rond publicaties in verband met het mentaal welzijn van kinderen? Ik spreek graag af!

info@leerpositiefdenken.be

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page